czwartek, 14 stycznia 2016

Mój idealny biszkopt kakaowy;o)
















Składniki:
  • 5 jajek
  • 140 g cukru
  • 80 g mąki (typ 450)
  • 40 g kakao
  • szczypta soli
Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st. C
 
Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno  - boków niczym nie smarujemy ani nie wykładamy papierem, bo biszkopt wyrośnie nam nierówno).
Odważamy mąkę i kakao, przesiewamy je przez sito.  Odkładamy na miseczce.
 
Oddzielamy białka od żółtek. W czystym i suchym naczyniu przy pomocy motylka ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę 4 min. / obr. 3-4. Nie zmniejszając obrotów dodajemy powoli cukier i ubijamy jeszcze ok. 2 min. Ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Zmniejszamy obroty na poziom 3,  dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej około 1 min. Na koniec dodajemy mąkę z kakao i mieszamy delikatnie 30-40 s / obr. 1.
Pieczemy w 170 st. C około 40 min. (lub do suchego patyczka).
 
Ciasto powinno wyrosnąć do wysokości formy.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i upuszczamy je na podłogę z wysokości ok. 50-60 cm. Ja dla zminimalizowania nieprzyjemnych efektów dźwiękowych podkładam na podłogę koc ;o) „Rzucić ciastem o ziemię” można i drugi raz... jeśli pierwszy rzut sprawi nam wielką frajdę ;o) Po tym fakcie wkładamy ciasto ponownie do piekarnika i pozostawiamy je tam przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia. Po wystudzeniu wyjmujemy ciasto z formy (boki biszkoptu zawsze oddzielamy nożem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony) i przekrawamy je na 3 blaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz