czwartek, 14 stycznia 2016

Ciastka czekoladowe z miętą ;o)















Składniki:

(około 50 sztuk)

  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 40 g gorzkiego kakao
  • 1/2 szkl. posiekanej świeżej mięty (około 10 g)
  • 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Masło rozpuścić 3 min./ 50 st. C/ obr. 2. Dodać jajka i wymieszać 30 s / obr. 3-4. Dodać mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia, sól i miętę – wyrobić ciasto przy pomocy kopystki 40 s/ obr. 4. Gotowe ciasto umieścić w woreczku foliowym i włożyć na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Ciasto podzielić na pół. Z każdej połowy uformować wałek i pokroić go kopystką na 25 kawałków (jak na kopytka ;o). Z każdego kawałka uformowac kulkę (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blasze zachowując odstępy (ciastka trochę się rozpłyną i urosną). Piec około 10-15 minut w zależności od piekarnika (u mnie to 12 min.). Ostudzić na kratce.

Chrupiąca skórka i delikatny mięciutki środek ;o) Idealnie nadają się jako przekąska wraz z musem, jogurtem lub mlekiem waniliowym.


1 komentarz:

  1. Ciasteczka takie jak lubię ^_^ z wierzchu chrupiące, a w środku mięciutkie :)

    OdpowiedzUsuń